Ontwikkelingen in de retail gaan razendsnel. Wat gisteren state of the art was, is morgen alweer achterhaald. De samensmelting van de fysieke en online retail is steeds meer een feit. De online retailer zoekt steeds vaker het fysieke contact met de klant, terwijl traditionele retailers online actiever zijn. Voor de consument gaat het erom dat de beleving in alle kanalen gelijk moet zijn. Voor de retailer is het daarom niet alleen meer noodzakelijk dat alle kanalen met dezelfde data werken maar ook dat de klant een verrassende assortiment, een enerverende beleving en persoonlijke service en advies wordt geboden.

Technologische innovatie is hierbij cruciaal en vindt vrijwel overal plaats. Onder meer bij instore oplossingen bv. in de vorm van interactieve schermen die gerichtere aanbiedingen kunnen tonen doordat klantengedrag of profielen worden herkend in de winkel. Interactieve passpiegels maken het mogelijk om vanuit de paskamer winkelmedewerkers een verzoek te sturen om een kledingstuk in een andere maat of kleur naar de paskamer te brengen. Winkelmedewerkers gebruiken tablets met specifieke productinformatie, of digitale bestelschermen in de winkels. Terwijl handige virtual reality apps producten in de persoonlijk context en omgeving van de klant kunnen plaatsen om de shopervaring te verbeteren. Met andere woorden: digitale technieken kunnen een beleving realiseren die verder gaan dan wat klanten online al gewend zijn.

Het (nog) centraler zetten van de klant krijgt steeds meer vorm door het optimaal inzetten van slimme data analyses. Data analyse die wordt toegepast om historische aankopen en gebruik van smartphones, apps en social media kanalen te achterhalen en te benutten om zodoende te achterhalen wat klanten echt willen en wat ze van jou als retailer vinden. Door al die data te verbinden met slimme algoritmes en artificial intelligence wordt het mogelijk om klanten echt persoonlijk te benaderen met webcontent, aanbiedingen en mailingen die er echt voor hun toe doen over alle verkoopkanalen heen.

Voor uw medewerkers is het ook van belang dat zij op de juiste manier door technologie ondersteund kunnen worden om de klanten optimaal te kunnen bedienen. De (digitale) werkplek in de winkel, slimme apps en portals zorgen voor de benodigde informatie voor iedere functie en bieden handige inzichten voor de medewerker. En niet alleen in de winkel maar ook op het hoofdkantoor kunnen medewerkers via een digitale werkplek vandaag de dag beschikken over alle nodige informatie die medewerkers per functie nodig hebben. Waarbij natuurlijk rekening gehouden moet worden met veiligheid van de databestanden en de privacy van de klant. De digitale werkplek brengt alle benodigde informatie op één plek bij elkaar zodat uw medewerkers snel over de juiste informatie kunnen beschikken en optimaal ondersteund worden in hun dagelijkse operatie. Overal, altijd en op elk device.

Kunt u het nog bijhouden? En bent u op zoek naar een manier om een beeld te krijgen van de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van technologie in de specifieke context van je organisatie? Gebruik de zomer dan om een duik te nemen in een van Breinwave Summertracks. Kies bijvoorbeeld voor de Summertrack “Impact van ICT!” van Breinwave. Klik hier voor meer informatie over deze en andere Breinwave Summertracks.